Openingspagina

Over alvan tsarik
Lopende projecten
Modelprojecten
Over ArmeniŽ
 In vogelvlucht
 Algemeen
 Interessante links
 Enkele impressies

Onze sponsoren
Archief
Verwijzingen
Contact

Disclaimer


ArmeniŽ in vogelvlucht

Onderstaande verhandeling is geschreven door Lilit Gasparyan (Լիլիթ Գասպասյան) in het kader van haar inburgeringscursus.

Noah's Ark

Armenië

Geografie: Armenië heeft een grondgebied van 29770 vierkante kilometer, zo groot als België en ligt 1800 meter boven de zeespiegel; de hoogste top heeft een hoogte van 4090 meter. Het ligt op het Armeense Plateau, een bergketen van de Alpen naar de Himalaya en het wordt genoemd "een eiland van de bergen".
Vroeger hoorde de berg Ararat bij Armenië. De Bijbelse traditie noemt deze als de berg waarop Noah's ark rustte na de overstroming. Het Sevan meer ligt 2000 meter boven de zeespiegel, de maximale diepte daarvan is 99 meter.

Bevolking: Er zijn 3 miljoen inwoners in Armenië en 6 miljoen over de hele wereld verspreid.

Geschiedenis: Armenië had vele koninkrijken.
Tijdens het bewind van koning Tigrane de Grote (95-55 voor Christus) bereikte het Armeense rijk zijn hoogtepunt en werd het een van de krachtigste in Azië, dat zich uitstrekt van de Kaspische Zee naar de Middellandse Zee.
In de loop der eeuwen werd Armenië veroverd door de Grieken, Romeinen, Perzen, Byzantijnen, Mongolen, Arabieren, de Ottomaanse Turken en de Russen. De meest wreedste bezetters, de Ottomaanse Turken, hebben de Armeniërs gediscrimineerd, religieus vervolgd en aangevallen. In 1894 en 1896 hebben de Turken duizenden Armeniërs afgeslacht. Het gruwelijkste bloedbad vond plaats in april 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de jonge Turken de Armeense bevolking hebben gedeporteerd naar de woestijnen van Syrië en Mesopotamië. Meer dan 1,5 miljoen Armeniërs werden vermoord of zijn gestorven van honger. De Armeense genocide wordt beschouwd als de eerste genocide van de 20ste eeuw. Tot nu toe ontkent Turkije dat de Armeense genocide heeft plaatsgevonden. Dit heet "De Armeense kwestie".

Op 29 november 1920 werd Armenië bezet door het Sovjet-leger en werd één van de republieken van de Sovjet-Unie. Armenië verklaarde haar onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie op 23 september 1991.

Cultuur: Het muziekinstrument duduk (dziranapogh - "abrikozen hoorn") is een traditioneel houtblaasinstrument van Armeense afkomst. Armeense duduks worden voornamelijk van abrikozenhout (Prunus armeniaca, "Armeense pruimen") gemaakt. De wortels van de Armeense duduk komen uit de tijd van de Armeense koning Tigran de Grote (95-55 voor Christus). Het instrument is afgebeeld in talrijke Armeense handschriften van de Middeleeuwen.
Het werd gespeeld door Givan Gasparyan in de beroemde film Gladiator van 2000.

Armeense schilders: Hovhannes (Ivan) Aivazovsky, Martiros Saryan, Minas Avetisian, Hakob Hakobyan, Grigor Khandjyan, Roudolf Khachatrian, Gevorg Bashinjagyan en Pedros Maleis.

De Matenadaran: het Instituut voor Oude manuscripten in Yerevan heeft de grootste verzameling oude handschriften van de wereld (ruim 25.000). De collectie heeft vele waardevolle werken van buitenlandse filosofen, waarvan sommige alleen in hun Armeense vertaling overleefden, onder andere werken van Aristoteles.

Beroemde Armeniërs: Andre Agassi, Ivan Aivazovsky, Charles Aznavour, Cher (Cherylin Sarkissian), Prinses Diana (prinses van Wales), Garry Kasparov (schaker), Aram Khachaturian (componist), Artem Mikoyan (MiG- vliegtuigontwerper), Sergei Parajanov (surrealistisch artiest / producer), William Saroyan (romancier, toneelschrijver), System of a Down (muziekgroep)

Kunst: Armeense karpetten en tapijten zijn heel beroemd in de wereld. Stenen kruisen zijn traditioneel Armeens als "borduurwerk op de stenen".

Christendom en Kerken: Wie bracht het christendom naar Armenië?
Het Christendom werd naar Armenië gebracht door twee van Jezusí apostelen, Thaddeus en Bartholomeus in de eerste eeuw na Christus. Armenië werd eerste christelijke natie in de wereld in 301 AD.
De Armeense Apostolische Kerk is een huis in het klooster van de Heilige Etchmiadzin, (het Vaticaan van de Armeense kerk) dat is de plaats waar Jezus was verschenen.
De bevolking van Armenië is 99% christenen.

Diaspora: De Armeense diaspora heeft in de hele geschiedenis van de natie bestaan. Naar schatting 60% van de in totaal acht miljoen Armeniërs wonen wereldwijd buiten het land, met een miljoen in de VS en een miljoen Rusland. Belangrijke Armeense gemeenschappen bevinden zich ook in Nederland, Zweden, Duitsland, Georgië, Frankrijk, Iran, Libanon, Syrië, Argentinië, Canada en andere landen.

Taal en literatuur: Waarom was het Armeense alfabet ontstaan?
Tot de 5e eeuw, werd de christelijke eredienst in Armenië uitgevoerd in het Grieks of Syrisch. Er was geen Armeens alfabet, dus ook geen geschreven taal. In 405 AD voltooide St. Mesrob (op dat moment een monnik) een alfabet van 36 letters. Zijn doel was om de Bijbel in het Armeens te vertalen. Het gouden tijdperk van de klassieke Armeense literatuur begon kort daarna. De letter ("a") staat voor Astvatz ( "Ast-VAHTZ," God) en de letter ( "k") staat voor Kristos ( "Kris-TOS," Christus).