Openingspagina

Over alvan tsarik
Lopende projecten
Modelprojecten
Over Armenië
Onze sponsoren
Archief
 Doelstellingen
 Kerstmarkt Duiven
 Verzenden 2006
 Helpers
 Kerstkaarten 2010
 ACC Azatan
 Reizen naar Armenië
 Tapijten van Azatan
 Alvan Tsarik Boulevard
 Inrichting Sporthal
 Warmte School Nr.3
 Weeshuis Zatik
 Inzamelen boeken
 In de media
 Nieuwsbrief
 Boekenlijsten bibliotheek
 Schoolmeubilair
 "Annie Bodde" educatie
 Sport en sportspullen
 Artik Special School
 Computerproject
 Tractorproject
 Vrienden van alvan tsarik
 Sponsorloop De Brug
 Voormalige sponsoren
 Lusine Movsisyan

Verwijzingen
Contact
Disclaimer

Azatan Community Center (ACC)

Azatan is een dorp van ongeveer 2000 inwoners en is gelegen op 15 kilometer van de stad Gyumri in het noordwesten van Armenië. Gelegen op vruchtbare grond is het hoofdzakelijk afhankelijk van de landbouw en dan met name de aardappelteelt.
Er zijn enige vermogende boeren in het dorp maar het grootste deel van de bevolking leeft in de zelfvoorzienende landbouw bij gebrek aan afzetmarkten en moderne landbouwmethoden. De afschaffing van het collectieve model uit de Sovjettijd heeft niet geleid tot een wezenlijke verbetering van de leefomstandigheden. De grote aardbeving van 1988 heeft een sterke wissel getrokken op de toch al zwakke infrastructuur.

Het ACC bestaat sinds 2001 en heeft als doel het dorp Azatan als geheel op een hoger plan te brengen op economisch, educatief, cultureel en sociaal gebied. Men werkt met vrijwilligers die initiatieven in het dorp ondersteunen of zelf projecten initiëren.
Men heeft de beschikking over een voormalig schoolgebouw, waarin geen interieur meer voorhanden is. In dit gebouw heeft men tot nu toe computercursussen gegeven voor de dorpsjeugd, vooral in de wintermaanden waarin het vervoer naar de stad door weersomstandigheden moeizaam is. Het ACC is voornemens om cursussen te verzorgen voor volwassenen op het gebied van de landbouw en dan met name over productdiversificatie.
Een ander voornemen is het oprichten van een peuterspeelzaal naar Nederlands voorbeeld dat als model kan dienen voor andere instanties in Armenië.
Het ACC geniet het vertrouwen van de bevolking in toenemende mate en krijgt veel ondersteuning in de vorm van vrijwilligerswerk. Door het ACC vanuit Nederland van het benodigde materiaal te voorzien kunnen wij hen hun werk beter laten doen.

Hovhannes Papoyan, Azatan, Armenië.
Hovhannes Papoyan is co-ordinator van de Azatan Community Center, gediplomeerd werktuigbouwkundige. Volgde diverse cursussen op het gebied van bouwkunde en beheer van stichtingen. Hovhannes Papoyan is contactpersoon voor het dorpsontwikkelingsproject van stichting alvan tsarik in Azatan.

Stichting alvan tsarik ondersteunt de initiatieven van de Azatan Community Center (ACC).
In eerste instantie denken wij aan materiële ondersteuning zoals schoolmeubilair, computers, sanitair en inrichting voor een peuterspeelzaal. In een later stadium zouden wij graag behulpzaam zijn bij kennisuitwisseling en experts uit Nederland naar Azatan sturen voor bijvoorbeeld landbouwvoorlichting of het opzetten van een peuterspeelzaal.Op de foto hiernaast is de zondagschool in het dorpscentrum te zien.
De kinderen zijn aan het werk met de gaskachel als warm middelpunt. Deze verwarming is mogelijk gemaakt met geld dat de stichting heeft gekregen van donateurs. Ook de boeken en computers zijn door donateurs ter beschikking gesteld.

Dear Mr. René Beunk,

Thank you very much for the thoughfulness and care for our Community Center. You have really done much for our organization at its start point. Not only you helped us with your support but you have given us good effective consultancy and moral assistance that encourage us for the better organization and functioning in future.
We certainly appreciate the time you spend for us and would be happy to have further tighter collaborative ties that can be useful for both sides.
Sincerely.
Hovhannes PapoyanDankzij een gift van de parochie Herwen en Aerdt was het voor de dorpsgemeenschap van Azatan mogelijk om in 2005 van de doopplechtigheid een bijzondere gebeurtenis te maken.In 2006 nam pastor Ruud Pragt afscheid van zijn parochianen.
In plaats van een cadeau stelde hij giften voor projecten in Azatan op pijs.

De regionale krant "Liemers Lantaren" deed hiervan verslag.
Liemers Lantaren 18-01-2006

Voor meer informatie, klik op:
Parochie Zevenaar


Het tractorproject

Wij zijn trots op dit project en dat zeggen we hardop.
In 2006 hebben we aan Azatan Community Center (ACC) € 3000 geleend, geld dat we hier in Nederland verzameld hadden.

In het contract dat we met ACC hebben gesloten staat dat ACC vier jaar de tijd heeft om het geld terug te betalen.

Het geld werd door Hovhannes Papoyan, de voorzitter van ACC, gebruikt om samen met een extra lening van de bank een Indiase tractor te kopen. Bij deze tractor behoorden een tweetal hulpstukken. Verantwoordelijkheid voor en onderhoud van de tractor lag en ligt bij de familie Papoyan.
Het idee was dat de families die geen geld hadden om een loonbedrijf in te schakelen voor het bewerken van hun grond, gebruik konden maken van deze tractor en alleen de brandstof doorvoor verschuldigd zouden zijn. In de afgelopen jaren heeft het ACC een tachtigtal families op deze manier kunnen helpen.
Daarnaast is het aantal hulpstukken voor de tractor vergroot tot negen en kunnen alle werkzaamheden voor de landbouw in Azatan door ACC worden uitgevoerd.

Het ACC heeft aangekondigd dat het geld in de herfst van 2010 inderdaad zal worden terugbetaald. Daarnaast deden ze medio 2009 een geweldig voorstel: Als het aardappelseizoen gunstig zou verlopen zou men een deel van de oogst ter beschikking stellen aan voedselprogramma’s in de omgeving van Gyumri: de regionale psychiatrische kliniek , onze “eigen” Artik Special School en een NGO die een aantal families in “domieks” (tijdelijke woningen sinds 1989) ondersteunt, zouden elk een ton aardappelen krijgen voor de winter. Inmiddels staan deze aardappels klaar om gedistribueerd te worden of zijn ze misschien al gedistribueerd.

Zoals het gelopen is met dit project, zo vinden wij dat het altijd zou moeten gaan. We hebben een starthulp kunnen geven en nu kunnen ze in Azatan zelfstandig verder.