Openingspagina

Over alvan tsarik
Lopende projecten
 Preschool
 Bibliotheek Gyumri
 Studiefonds
 Technasium

Modelprojecten
Over ArmeniŽ
Onze sponsoren
Archief
Verwijzingen
Contact

Disclaimer

Shirak Marz Regional Library in Gyumri

Ons oudste nog lopende project bestaat sinds 2005 en is voortgekomen uit een voorzichtige vraag wat je als individu kunt doen in een probleemstad als Gyumri. De uiteindelijke oplossingen, als ze er al zouden zijn, zullen waarschijnlijk miljarden euroís vergen.

De industrie is verdwenen na de collaps van de Sovjet-Unie, er is geen geld beschikbaar om alle mensen aan een woning te helpen, het toekomstperspectief voor jongeren is redelijk slecht en de jonge mensen trekken daarom weg.

Renť Beunk was in 1989 vrijwilliger na de verwoestende aardbeving in Gyumri en leerde daar Gevorg Amiryan kennen, de latere directeur van de bibliotheek.

Bij een bezoek in 2004 kwam het idee op om boeken in het Engels, Duits en Frans naar de bibliotheek te sturen, omdat die er helemaal niet waren. Dit was het begin van een grote actie waarbij er uiteindelijk 16.000 boeken naar de bibliotheek zijn verscheept. Bij de boeken zat grote en kleine literatuur, van klassiek tot heel modern. De boeken komen vooral van scholen in het oosten en het midden van Nederland. De namen van de scholen vindt u onder de link Onze sponsoren/Sponsoren.

Nu is het al zo dat men vanuit de hoofdstad Yerevan boeken komt lenen in de bieb van Gyumri omdat die in de hoofdstad niet beschikbaar zijn.
Voor een overzicht van deze titels dat ook de lezers in ArmeniŽ gebruiken zie onder Boekenlijsten bibliotheek

Naast boeken zijn er tafels en stoelen en een kopieermachine met een groot aantal computers aan de bieb geschonken door diverse scholen en bedrijven.

Een ander tastbaar resultaat van onze inspanningen is het feit dat de bibliotheek een nieuwe en mooiere huisvesting heeft gekregen. Het ministerie van cultuur heeft bepaald dat de bieb in het oude centrum van Gyumri een monumentaal pand zou krijgen dat in het kader van het stadsherstel is gerestaureerd. Daarmee ontstond meteen de noodzaak van een nieuwe inrichting. Om het met wat bitterheid te zeggen: de afnemende leescultuur met sluitende bibliotheken in Nederland had in dit geval een positief effect voor de bieb in Gyumri. We mochten de inventarissen van een grote bibliotheek in Nijmegen en van de kleine bibliotheken in de gemeente Montferland naar ArmeniŽ verschepen.

Rabo Vastgoed was een grote donateur van kasten en tafels. Dit meubilair kwam vooral tot zijn recht in de kunstafdeling op de bovenste verdieping. De leeszalen zijn grotendeels ingericht met ďonsĒ meubilair waarbij de verschillende soorten meubilair goed op elkaar afgestemd werden.

In oktober 2013 is het nieuwe gebouw officieel geopend en het is prachtig geworden!

Gevorg Amiryan, Gyumri, ArmeniŽ.
Gevorg Amiryan is directeur van de Shirak Marz Library in Gyumri, de regionale bibliotheek van de provincie Shirak met 80 medewerkers. Tot 1992 was hij cultureel attaché van de stad Gyumri. Gevorg Amiryan is contactpersoon voor het boekenproject van stichting alvan tsarik in Gyumri.

Deze foto toont het "nieuwe" gebouw van de bibliotheek.Klik op het eerste icoontje "photos" voor een impressie van de gang van zaken rond uitzoeken, inpakken, uitpakken en plaatsen van "onze" boeken.

Een muisklik op het tweede icoontje "photos" laat de trots van Gevorg Amiryan (en ook wel van ons) zien: het interieur van de nieuwe bibliotheek in Gyumri!

           

booksGyumri Libr.jpg