Openingspagina

Over alvan tsarik
Lopende projecten
Modelprojecten
Over ArmeniŽ
Onze sponsoren
Archief
 Doelstellingen
 Kerstmarkt Duiven
 Verzenden 2006
 Helpers
 Kerstkaarten 2010
 ACC Azatan
 Reizen naar ArmeniŽ
 Tapijten van Azatan
 Alvan Tsarik Boulevard
 Inrichting Sporthal
 Warmte School Nr.3
 Weeshuis Zatik
 Inzamelen boeken
 In de media
 Nieuwsbrief
 Boekenlijsten bibliotheek
 Schoolmeubilair
 "Annie Bodde" educatie
 Sport en sportspullen
 Artik Special School
 Computerproject
 Tractorproject
 Vrienden van alvan tsarik
 Sponsorloop De Brug
 Voormalige sponsoren
 Lusine Movsisyan

Verwijzingen
Contact
Disclaimer

Tapijten van Azatan
Start 2006, afgesloten eind 2011.

Dit project is helaas niet echt van de grond gekomen wegens problemen met het verkrijgen van de juiste materialen in ArmeniŽ, vooral met betrekking tot de kwaliteit wol.De tapijtkunst heeft een lange traditie in ArmeniŽ. In een klein gebied is er in de loop der eeuwen een verrassende veelheid van motieven en kleurstelling ontwikkeld. Net als bij veel van de omringende volkeren heeft in ArmeniŽ elke regio zijn eigen motieven. Bijzonder zijn het drakenmotief, de vogels en de bloemen. Omdat de ArmeniŽrs als Christenen (in tegenstelling tot de omringende Moslimvolken) geen beperkingen hadden om deze afbeeldingen in hun tapijten te verwerken, heeft hun kunst een heel eigen plaats ingenomen tegenover andere culturen.

Voor diepergaande achtergrondinformatie over de Armeense tapijtkunst verwijzen wij graag naar de Engelse tekst uit het standaardboek Armenian Rugs van A.H. Margarian uit 1986.In de Sovjettijd is de productie van tapijten doorgegaan en ook nu worden er op verschillende plaatsen in ArmeniŽ tapijten gemaakt. De Vernisage in Yerevan is een bekende plaats om tapijten te kopen. In Gyumri staat een fabriek, waarin veel moderne tapijten worden gemaakt, vaak bestellingen door ArmeniŽrs uit de diaspora.

Een van de leidinggevenden op kwaliteitsgebied van de fabriek in Gyumri is bezorgd over de toekomst van de Armeense klassieke tapijten. Hij heeft zijn vrijwillige medewerking aan het Azatan Community Center aangeboden om een tapijtproject op te zetten, waarbij de klassieke tapijtkunst wordt voortgezet en tegelijkertijd werkgelegenheid wordt geschapen in Azatan. In deze opzet zorgt het ACC voor tien weefgetouwen en leidt met onze expert veertig vrouwen op om klassieke tapijten te maken. Van deze veertig vrouwen krijgen de beste tien een weefgetouw. Naast een inkomen voor het maken van de tapijten krijgen ze ook de taak, anderen op te leiden.

Stichting alvan tsarik heeft een veertigtal grote werktekeningen voor deze prachtige tapijten ter beschikking gekregen om er in Nederland interesse voor te wekken. Bij belangstelling gaan wij graag met u bekijken hoe u een mooi Armeens tapijt kun verkrijgen.