Openingspagina

Over alvan tsarik
Lopende projecten
 Preschool
 Bibliotheek Gyumri
 Studiefonds
 Technasium

Modelprojecten
Over ArmeniŽ
Onze sponsoren
Archief
Verwijzingen
Contact

Disclaimer

Technasium Project

In 2012 start Alvan Tsarik in ArmeniŽ met het Technasiumproject. Een nieuw initiatief gericht op oudere leerlingen en studenten.

Sinds een tiental jaren werkt men in Nederland aan een nieuwe onderwijsvorm: het Technasium. In deze onderwijsvorm werken technisch en designgeÔnteresseerde leerlingen in groepen aan een concreet project dat door een opdrachtgever van buiten de school aan de leerlingen wordt opgegeven. De leerlingen doorlopen een proces van voorbereidend onderzoek, planning, groepswerk en verschillende presentaties, evaluaties en beoordelingen waarbij voorop staat dat leerlingen hun sterke en zwakke kanten leren kennen en zich gericht verder ontwikkelen.

In ArmeniŽ bestaat deze vorm van onderwijs voor zover wij weten nog niet. Wij denken dat het juist in de Armeense context van belang is, een dergelijke onderwijsvorm te introduceren. Er is een aantal redenen om dit te denken.
In de Armeense samenleving merken wij als Nederlanders een sterk hiŽrarchisch denken. Zowel in gezinnen als op school worden mensen niet automatisch gestimuleerd om deel te nemen in besluitvorming of planning. In ons preschoolonderwijs in ArmeniŽ proberen wij juist te laten zien, dat zelfs kleine kinderen in staat zijn verantwoordelijkheid voor hun leerproces te nemen als dat goed begeleid wordt. Daarnaast is het leren in groepen te werken heel belangrijk in ArmeniŽ. Vrij naar de Armeense grap: ďVoor een Armeense groep is ťťn man te weinig en twee teveelĒ denken wij dat een gestructureerde aanpak volgens een Nederlands technasiummodel veel goeds kan opleveren.

Dit jaar beginnen wij in samenwerking met de Polytechnische Universiteit in Gyumri een pilootproject.
Rond 30 studenten gaan in 7 groepen aan het werk met een opdracht.
Wij zoeken nog naar een opdrachtgever, maar het is waarschijnlijk dat dit de stad Gyumri zal worden als de sterkste economische kracht in de regio.
Een suggestie van onze kant voor een project zou zijn een goede aanpak voor het afvalprobleem in en rond de stad Gyumri.

De Polytechnische Universiteit in Gyumri

Als alle besprekingen goed zouden zijn verlopen zou de aftrap medio november geweest zijn, met een officiŽle bijeenkomst waarin de opdrachtgever zijn wens aan de deelnemende groepen zou hebben voorgesteld en daarbij alle randvoorwaarden zou hebben genoemd. Tot die formele aftrap proberen wij door middel van vertalingen van bestaande Nederlandse documenten, het vormen van de begeleidingsteams in Gyumri, het opzetten van een helpdesk in samenwerking met een Nederlandse collega via skype de groepen en hun begeleiders enigszins vertrouwd te maken met de ideeŽn achter het Technasium. De groepen werken dan aan hun opdracht tot eind februari, waarbij tussentijdse presentaties en evaluaties strak geregeld worden. Aan het eind staat de officiŽle eindbijeenkomst waarin de eindresultaten gepresenteerd worden. Tijdens deze afsluiting zal een jury prijzen uitreiken voor de beste drie resultaten. In de jury zal in ieder geval een vertegenwoordiger van de opdrachtgever en een vertegenwoordiger van Stichting alvan tsarik plaatsnemen.