mondzorgproject Laura

Tandenpoetsproject in het Alvan Tsaghik social educational centre

In de zomer van 2019 is het tandenpoetsproject in het centrum van start gegaan. Door een donatie van de Tandheelkundige Faculteitsvereniging uit Nijmegen en hulp door Dental Health International Nederland (DHIN) ging Laura met een goed gevulde koffer naar Armenië. Als eerste werd de beamer geïnstalleerd en kon de training van start gaan. Het lesprogramma heeft bestaan uit een training voor de leerkrachten, een training voor de ouders en instructie voor de kinderen. Het lesmateriaal is geschreven door Laura, ondersteund door geleverd materiaal van DHIN en vertaald door Yester naar het Armeens. De trainingen zijn verzorgd door Laura en Yester samen. Inmiddels is Yester zodanig bekend met de thema dat zij de trainingen ook zelf kan geven.

Het tandenpoetsproject is een doorlopend project. Voor de kinderen is tandenpoetsen een vast onderdeel van de dag. In de lokalen zijn wastafels en spiegels geïnstalleerd. Daarnaast zijn er tandenborstels beschikbaar gesteld door DHIN. Op deze manier wennen zij aan het dagelijkse poetsen van de tanden, waarmee preventief wordt gewerkt aan het verbeteren van de mondgezondheid. Op termijn wordt er gedacht aan een samenwerking met de tandarts in Gyumri, David, om de kinderen ook te laten wennen aan tandartsbezoeken. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de effecten van suiker en andere voedingsmiddelen op het gebit en volgen de kinderen een verantwoord eetprogramma.

Er is regelmatig contact tussen Laura en Yester over het verloop van de poetsmomenten. Zo wordt er regelmatig geëvalueerd of er aanpassingen en/of uitbreiding aan de orde zijn.