toerisme

Armenië is een land van de cultuur en de bijzondere natuurbeleving. Geen land van superlatieven of massatoerisme, maar eerder een land van kleinere groepen met een individueel programma. Goed voorbereid door mensen die de ins en outs kennen en met plaatselijke gidsen zijn de reizen echt iets anders dan doorsnee en ze bieden meer nog dan in gespecialiseerde reisgidsen wordt vermeld.

Bovenaan staan de natuurlijk de kloosters en de het Grieks-Romeinse erfgoed. Ze liggen vaak in prachtige natuurparken, die op zich al de moeite waard zijn. In Armenië focust men steeds meer op groen toerisme, waarbij het contact met de plaatselijke bevolking een grote rol speelt. Steeds meer grote wandelroutes worden ontsloten, vaak in samenwerking met Franse en Amerikaanse organisaties.

Wij hebben zelf ervaring met het organiseren van groepsreizen tot 10 personen. Sinds twee jaar werken wij samen met Gyumri Club. Deze reisorganisatie heeft vooral ervaring met het organiseren van groepsreizen voor festivals.

Een gezamenlijk project van Alvan Tsaghik en Gyumri Club is het toeristencentrum Tsaghkut aan het Arpi-Meer in het noordwesten van het land. Van hieruit zijn tochten en verblijf mogelijk in het vrijwel lege gebied aan de grens met Turkije en Georgië. Vooral in de maanden april tot augustus is het een grote bloemenzee met zeldzame vogels zoals bijeneters. Technasiumleerlingen van het Candea College in Duiven hebben aan de vormgeving van het toeristencentrum meegewerkt.