De Armeense regering zet in op innovatie in het onderwijs. PBL in het mbo werkt daarin uitstekend. In het project-based-learning volgens het Technasiumconcept (voor verdere uitleg: zie beneden) maken leerlingen contact met echte opdrachtgevers om een levensecht probleem te helpen oplossen. Leerlingen worden daarbij als jonge professionals benaderd en maken kennis met de beroepswereld. Experts op een specifiek vakgebied begeleiden hen daarbij. Leerlingen werken aan projecten in bijvoorbeeld industrial design, (landschaps)architectuur, zorg of duurzame energie. Aan het eind van elk project staat een echt product.
Samenwerking met onderwijsautoriteiten
Alvan Tsaghik werkt sinds 2021 samen met KZNAK en daarbinnen met MKUZAK, de afdeling die staat voor ontwikkeling van het mbo-onderwijs
Alvan Tsaghik traint docenten op hun nieuwe rol
Docenten begeleiden de leerlingen in het uitvoeren van de opdracht. Daarin gaat het niet meer om de kennisoverdracht van weleer. Belangrijk is dat je accepteert dat de leerling “in the lead” is in zijn leerproces en weet, hoe je dat leerproces positief kunt beïnvloeden zonder in de oude rol van alleswetende leraar te vervallen. Herkennen en bewustwording van patronen en valkuilen spelen een belangrijke rol daarbij. In Armenië is het merendeel van de docenten opgegroeid en opgeleid in het oude hiërarchische Sovjetsysteem. Voor hen is deze nieuwe benadering een grote uitdaging. Alvan Tsaghik wordt door mbo-instellingen gevraagd om desbetreffende vaardigheidstrainingen modulair aan te bieden. Ons doel is om een omvattende opleiding aan te bieden en docenten langere tijd te begeleiden.
Inhoud trainingen
Alvan Tsaghik gebruikt als voorbeeld voor Armenië de opleidingsmodules van Stichting Technasium (Nederland) in hun opleiding Basisdocent O&O.
- Begrip en theoretische kennis van PBL
- Kennis van tools binnen PBL
- Coachend begeleiden
- Beoordelen en evalueren
- Omgang met opdrachtgevers
- Learning by doing: Docenten ondergaan zelf de stappen van hun leerlingen
Trainingen op Armeense mbo’s
Sinds 2022 zijn wij actief op mbo’s in de provincies Shirak Marz en Lori Marz in het noorden van Armenië. Wij worden met name gevraagd voor trainingen in de modules “Begrip en theoretische kennis van PBL” en “Coachend begeleiden”. Deelnemende docenten ontvangen een deelnemerscertificaat.
Begeleiden van docenten tijdens de projecten
Alvan Tsaghik-trainers kijken mee bij de begeleiding van leerlingen en geven feedback aan de coach/docenten
Trainers
Servaas Beunk, trainer Medezeggenschap
René Beunk, docent O&O
Lilit Gyunashyan, O&O docent in opleiding
Yester Grigoryan, O&O docent in opleiding
Wat is Technasiumonderwijs?
Dit type onderwijs bestaat in Nederland officieel sinds 2007. Oorspronkelijk bedoeld als middel om leerlingen voor technische vakken te interesseren, heeft het zich ontwikkeld tot een examenvak en onderwijsvorm in het middelbaar onderwijs voor havo en vwo. Het concept leent zich ook uitstekend voor onderwijs in andere onderwijsvelden en wordt ook ingezet zoals in het mbo en hbo. En daarnaast kunnen ook andere vakken dan de bèta technische vakken het concept succesvol inzetten.
Opdrachtgevers en experts uit de beroepswereld
Bij een O&O-project geeft een opdrachtgever van buiten de school een opdracht aan een groep leerlingen. Deze leerlingen gaan in viertallen of tweetallen aan het werk in een vooraf vastgelegde periode. Afhankelijk van de opdracht komen de leerlingen aan het eind van de periode met een afsluitend product bijvoorbeeld een adviesrapport, een maquette of een presentatie. In de onderbouw werken de leerlingen in groepen van vier en is er een nadruk op competentie-ontwikkeling. In de bovenbouw zoeken de leerlingen zelf naar een opdrachtgever en is de focus meer resultaatgericht.
Naast opdrachtgever en coach/docent spelen voorts experts een belangrijke rol in het proces. Het gaat om hoogopgeleide professionals uit het veld, die aanspreekpunt zijn voor de leerlingen voor specifieke vakinhoudelijke kennis.
Beroepstraining en zelfontwikkeling
De leerlingen worden op basis van competenties in groepen geplaatst en maken een taakverdeling. Ze doen onderzoek naar het thema. Ze stellen een programma van eisen samen op basis van de opdracht en maken een plan van aanpak. Communicatie met de opdrachtgever is een wezenlijk onderdeel van het proces. Behalve aan het concrete project werken de leerlingen ook aan de ontwikkeling van hun competenties. Dit proces wordt door de O&O-docent begeleid.
Levensechte beoordeling
De leerlingen krijgen van opdrachtgever en docent een beoordeling op basis van het eindproduct en een beoordeling van de docent voor het doorgemaakte proces.